Sledujte nás:

Kdy zelenina při hubnutí příliš nepomáhá

Zpět

 

Ing. Hana Málková

 

V článku Zelenina - skvělý pomocník při hubnutí jsme si ukázali, jak nám může být zelenina při hubnutí či udržování váhy nápomocná. Jednoznačným závěrem je, že zelenina v našich jídelníčcích nesmí chybět, a to nejen při hubnutí.

Ovšem stejně jako každé jídlo, i zelenina může mít mnoho podob a leckdy se tak můžeme setkat i s takovou variantou zeleninového jídla, které nám může naše snahy o redukci hmotnosti mařit, a které do ukázkového zdravého jídelníčku tak úplně nepatří. Nebo by v něm alespoň nemělo figurovat příliš často.

Smažený květák

A začínáme klasikou v podobě smaženého květáku. A ačkoliv v souboji smažený květák versus smažený sýr by květák jistě vyhrál, i přesto se jedná pokrm, který nám z denního doporučeného příjmu energie ukrojí pořádný kus – v takovém jídle přijmete zhruba 2000 kJ. A to nezapočítáváme další energii v podobě přílohy a oblíbené tatarky. Jistě uznáte, že taková bomba vám zhubnout rozhodně nepomůže.  Navíc na takto sestaveném talíři nám chybí důležité bílkoviny.

Lepší variantou je květák vařený, dušený, nebo pečený v troubě. A zpestřit si ho můžete například nějakým jogurtovým dresinkem. Pokud budete chtít dodat i bílkoviny, tak si květák můžete zapéct v troubě s vajíčkem a sýrem, skvělý je i květákový mozeček.

Ani jakékoli jiné druhy zeleniny ve smažené podobě nejsou samozřejmě vhodnou volbou. Můžeme se s nimi setkat i v indické, japonské či vietnamské kuchyni, kde jsou oblíbené různé smažené zeleninové taštičky, závitky apod.

Grilovaná zelenina

Asi už se vám někdy stalo, že jste si v restauraci s dobrým úmyslem objednali grilovanou zeleninu a na talíři vám potom přistálo pár kousků papriky, cukety či jiné zeleniny utopené v oleji. Toto už bohužel záleží jen a jen na kuchaři a je to trochu sázka do loterie.

Pokud si však zeleninu ugrilujete sami a přidáte jen malé množství kvalitního oleje, tak se jedná o skvělý doplněk třeba ke kousku libového masa. Dejte však pozor, abyste zeleninu při grilování nespálili, kalorie navíc to sice znamenat nebude, ale je tu riziko vzniku škodlivých látek. 

Dušený špenát a zelí

Zelí a špenát mohou být rozhodně skvělou volbou a díky za ně v situacích, kdy mohou odlehčit i české klasiky v podobě vepřa knedla zela apod. Opět ale záleží na zvyklostech kuchaře a není výjimkou, že se setkáte se špenátem, kde je víc másla a smetany nežli samotného špenátu a se zelím, kde valnou část tvoří špek, slanina a mouka.

Rozdíly v energetických hodnotách takových příloh mohou být opravdu obrovské - od 100 kJ na 100 g, pokud zvolíte úpravu zcela "na přírodno", až po 500 kJ na 100 g u zmiňovaných zahušťovaných variant připravovaných na tuku. 

Zeleninové krémy

Zeleninové polévky jsou skvělé, horší je to ale v situacích, kdy se do polévky přidá nemalé množství smetany, případně se zahušťuje moukou a na závěr se ještě polévka zjemní máslem.

A rozdíly mohou být opět velmi zásadní. Pokud si polévku připravíte jen pouhým rozmixováním vařené zeleniny, máte výsledek o cca 200 kJ na porci, pokud se bude jednat o smetanovou verzi, můžete v jedné porci přijmout i 1000 kJ.

Zeleninové quiche

Na zeleninové koláče neboli quiche můžete narazit čím dál tím častěji v různých bistrech či kavárnách. Nejčastěji se však jedná o koláč z listového či křehkého těsta, kdy se v případě obou variant jedná o dost tučný základ. Náplň pak většinou tvoří smetana v kombinaci s vejcem a tučným sýrem, takže energetická hodnota takové „svačinky“ hravě převýší celý oběd.

Na quiche ale zanevřít nemusíte! Stejně jako u naprosté většiny jídel je možné připravit si vhodnější variantu této dobroty. Těsto si připravte z celozrnné mouky nebo mletých vloček a malého množství oleje, jako náplň použijte větší množství zeleniny a například cottage sýr rozmíchaný s vejcem.

Zeleninové saláty

Možná se teď podivíte, co v takovémto seznamu takový klasický zástupce zdravého jídla, jako je zeleninový salát, vůbec pohledává. Není ale salát jako salát a i z něho lze udělat "kalorickou bombu". Nejde zde o zeleninu jako takovou, ale záleží především na použitém dresinku a ostatních přísadách, které salát obsahuje. Třeba i takový klasický Caesar salát se svým majonézovým dresinkem, smaženými krutony, parmezánem a slaninou není při hubnutí to pravé. Energetická hodnota takového salátu se pohybuje většinou mezi 2000 - 3000 kJ na porci.

Pokud to lze, tak v restauraci číšníka poproste, jestli vám může dát dresink samostatně a vy sami se už potom rozhodnete, kolik a jestli vůbec si ho do salátu přidáte. A tučné přísady v podobě slaniny či krutonů můžete nechat na talíři. Pokud však vaše vůle ještě není tak vytrénovaná, abyste odmítnutí zvládli, opět poproste už při objednání, aby tyto přísady kuchař vynechal.

Častou přísadou v salátech jsou také sýry, bohužel většinou ty tučnější. Oblíbený je například salát s kozím sýrem, porce sýra většinou převyšuje 100 g, což se opět na výsledné energetické hodnotě značně projeví.

Zeleninové chipsy

Zeleninové chipsy se sice tváří jako zdravější alternativa klasických chipsů, ale co do obsahu tuku a energie jsou na tom ve většině případů úplně stejně jako chipsy z brambor, ne-li hůře. To platí v případě chipsů smažených, výjimečně můžete narazit i na sušené zeleninové chipsy, které mají vhodnější složení. Pokud ale opravdu chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte raději po zelenině čerstvé. Případně si můžete zkusit udělat domácí zeleninové chipsy v troubě, na jejichž přípravu použijete jen malé množství kvalitního oleje nebo je lze připravit i zcela bez oleje.

Hodnocení (62 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2017 12:23
no tak z těch věcí jsou podle mně opravdu nejnebezpečnější ty saláty, zeleninové chipsy moc nekupuji,a le ráda bych si je zkusila doma udělat, takovou alterativu třeba na mlsání k televizi; když už se člověk neudrží
19. 07. 2017 10:02
Už jsem měla i zeleninové chipsy, které vůbec nebyly mastné, byly to prostě spíš sušené zeleninové plátky. Využili jsme v zimě na cestu jako zpestření jídla.
19. 07. 2017 09:58
Zeleninové chipsy jsem koupila bez brýlí - a doma zírala na složení, kJ a také mastnotu, která z nich doslova kapala :-( Na smaženém květáku ale ujíždím, prostě počítám s tím, že to není nic nízkokalorického...
13. 07. 2017 22:09
Jednou jsem koupila drahé zeleninové chipsy a vůbec mi nechutnaly.
lepší je čerstvá zelenina.
13. 07. 2017 19:03
zeleninové chipsy jsem jedla,měla jsem pocit,že jsou zdravější,než ty klasické,ale koukám,že se mýlím
13. 07. 2017 16:49
Ano, naprosto souhlasím
13. 07. 2017 08:32
Proto si nerada dávám zeleninová jídla v restauraci. Většinou jde o kalorickou bombu.
13. 07. 2017 08:31
Ale smažený květák je pochoutka
12. 07. 2017 22:37
Zelenina na grilu je výborná. Dám si ji při grilování raději než maso. Je mňam.
12. 07. 2017 21:16
Zajímavý článek děkuji
12. 07. 2017 20:50
Moc pekny clanek. Zelenina bez tuku, to je obcas orisek.
12. 07. 2017 19:48
Tak tak, není zelenina jako zelenina
12. 07. 2017 08:34
Moc zajímavý článek, díky.
12. 07. 2017 08:08
Už se dá naštěstí sehnat i v restauraci dietnější salát. Někdy ale žasnu, co jsou do lehčího jídla schopní přidat tak, že je z něj bomba.
12. 07. 2017 07:22
Je důležité si hlavně ohlídat způsob přípravy. Asi z každé zeleniny se dá udělat kalorická bomba.
12. 07. 2017 07:04
Opravdu moc pěkné shrnutí. Doma si to člověk ohlídá, ale v restauraci je to někdy při výběru skoro neřešitelný rébus :-)
11. 07. 2017 22:00
Občas i ne úplně ideální salát je to nejlepší co je na lístku :-(
11. 07. 2017 22:00
Občas i ne úplně ideální salát je to nejlepší co je na lístku :-(
11. 07. 2017 21:24
dobrý článek, snažím se zeleninu upravovat pokud možno rozumně
11. 07. 2017 21:23
Děkuji za velmi důležité info.
11. 07. 2017 20:32
a krémové zeleninové polévky miluji a opět si je umím udělat dietně a chutně a dávám si je většinou k odpolední svačině
11. 07. 2017 20:29
ano i ten květák si občs dám ale jen vyjímečně, grilovanou zeleninu jsem okoukla v restauraci a umím si ji doma přpravit dietněji a lepší
11. 07. 2017 17:48
Bohužel s grilovanou zeleninou mámpřesně zmíněnou zkušenost-zatím pokaždé kde jsem si objednala to bylo tak 250gramů zeleniny a deci oleje.nakonec asi nejlépe vyjde jako příloha v restauraci vařený brambor.
11. 07. 2017 17:28
Vím,že smažený květák je bomba, ale upečený v horkovzdušné troubě je stejně dobrý. Stejně tak zeleninový koláč nemusí být z listového těsta a je dobrý.
11. 07. 2017 16:38
Krásný článek jak ze zdravého málo kalorického - udělat zaručenou kalorickou bombu :-(. Bohužel si to opravdu mnoho lidí ani neuvědomuje :-(.
11. 07. 2017 14:25
Se zeleninovým quiche už jsem udělala zkušenost, kolik moc má energetickou hodnotu,. tváří se jak velmi zdravé jídlo, většinou je i moc dobrý, ale té smetany a velká porce listového těsta napěchovaného máslem...
11. 07. 2017 13:15
Názorný příklad, jak lze klady zeleniny zničit.
11. 07. 2017 11:44
Známé věci je potřeba opakovat nejvíce....
11. 07. 2017 10:14
Děkuji za opakování. I když teorii znám, občas sklouznu k nějaké nezdravé variantě.
11. 07. 2017 09:57
Pro mě jsou všechny výše uvedené varianty prakticky jediný způsob jak do sebe zeleninu dostat :D Ale snažím se přeprogramovat i na syrovou a dietnější, no ;)
11. 07. 2017 09:53
Smaženou zeleninu nejím. Saláty a ostatní zeleninu si připravuji sama. Ale děkuji za připomenutí známého.
11. 07. 2017 09:21
Děkuji za skvěle napsaný článek. Zeleninové chipsy jsem ochutnala jen jednou a byly na mně moc mastné, tak je nejím, ale smažený květák mám ráda. V jídelně, kam chodím na obědy, sice jeho přípravu neovlivním, ale doma si ho připravuji v troubě s minimem tuku a místo tatarky si dám okurkový salát a to je pak dobrota. A ještě mě to vrátí do dětství :-))
11. 07. 2017 09:08
Asi je lepší si zeleninové pokrmy vařit sama, pak vím, z jakých surovin se skládají. V restauraci nic nepokazím přírodním steakem se zeleninovou oblohou. A jednou za rok si s klidem doma usmažím na zdravém oleji i ten smažený květák ( nebo bedlu... ) - vyrábím si k tomu dresink z bílého jogurtu s trochou majonézy s čerstvými bylinkami - třeba kopr, pažitka. nebo bazalka. Občas něco trochu nezdravého neuškodí :-)))
11. 07. 2017 08:45
Zelenina nejlépe za syrova nebo dušená v páře, pečená v pokrmech
11. 07. 2017 08:06
Zeleninový quich je zajímavá volba. Určitě zkusím vytvořit. :-)
11. 07. 2017 07:26
tyto informace znám, ale není špatné si je připomenout..

Naši partneři